Revisa la teva Bici

El teu bici

Una de les coses que poden arruïnar el teu camí en bicicleta és una avaria mecànica durant la ruta. Hem de considerar de gran importància abans de cada sortida la revisió d'algunes parts de la nostra bicicleta, una comprovació ràpida i regular d'una sèrie de punts ens evitarà més d'una avaria durant la ruta. En una bicicleta amb la qual practiquem tot tipus de senderes o senders, no totes les avaries es poden evitar amb un manteniment preventiu rutinari, però gairebé la majoria. Anem a parlar de les coses que considerem importants i que tindrem en compte a realitzar amb l'eina multifunció que portem a la nostra motxilla.

Quan realitzem la inspecció de manteniment preventiu rutinari a la nostra bicicleta, abans de cada sortida hauríem de començar sempre pel mateix punt, així aquesta revisió preventiva serà sistemàtica i ens permetrà no deixar cap punt sense revisar cada vegada que la vam realitzar.

Punt de revisió manteniment – 1

manteniment-mtb-punt 1

Comprovar els cargols que subjecten el manillar. si són 4 prémer alternativament entrecruzándolos, comprovar que l'amplada de l'obertura de la brida a la potència és uniforme. Si el manillar és de carboni, atenció a la pressió.

Punt de revisió manteniment – 2

manteniment-mtb-punto2

Comprovar la pressió dels cargols de la brida vertical de la potència al tub de direcció. També hem de comprovar que l'adreça estigui recta encara que estigui ben ajustada, amb una simple inspecció visual és suficient.

Punt de revisió manteniment – 3

manteniment-mtb-punt 3

Comprova les manetes de fre i els seus corresponents beines així com les palanques dels canvis. Comprova que estan ben subjectes a les barres i no giren. Comprova el recorregut de la maneta de fre. Comprova que les palanques dels canvis no acumulin brutícia i el seu correcte funcionament, això et evitarà sorpreses inesperades.

Punt de revisió manteniment – 4

manteniment-mtb-punto4

Fes una ullada a la forquilla i assegura't que els braços estan nets i que no hi hagi fuites. Aplica diverses vegades pressió al manillar per assegurar-te que funciona correctament i no hi ha sorolls estranys. De tant en tant comprova que la configuració (la pressió de l'aire, etc.) en la forquilla és correcta per al teu pes i estil de conducció.

Punt de revisió manteniment – 5

manteniment-mtb-punto5

La part més important en una bicicleta mtb de muntanya: els frens. Si els frens no funcionen bé la bicicleta mtb no va a anar bé. Assegura't que la pinça està atapeïda. Alhora comprova el parell de cargols que sostenen tot el sistema a l'quadre, 1 piza solta és un perill.

Punt de revisió manteniment – 6

manteniment-mtb-punto6

Si la teva bicicleta mtb és de suspensió total és el moment de comprovar els eixos i els perns de la suspensió del darrere. Aquests cargols són d'aliatge o d'altres materials lleugers que es poden danyar de forma permanent quan s'aplica massa força en prémer, no cal rebentar.

Punt de revisió manteniment – 7

manteniment-mtb-punto7

Comprova l'amortidor del darrere, desplaçament correcte i si hi ha fuites. També pots comprovar que els cargols que subjecten l'amortidor estiguin atapeïts. Per a comprovar el desplaçament farem servir la junta tòrica posant-la al costat de la sortida i enfilant a la bicicleta amb cura de no produir rebots. El recorregut de la junta tòrica ens indicarà el desplaçament. Si no tenim manual de l'amortidor, una regla general seria de 20 – 30% CASE (desplaçament) per mtb de muntanya i d'un 10 1 20% per XC. Farem servir la bomba d'alta pressió per afegir-aire perquè arribi al valor correcte. Recorda que la configuració de l'amortidor és una cosa molt personal.

Punt de revisió manteniment – 8

manteniment-mtb-punto8

Comprova que el desviador davanter està ben ajustat. Canvia al plat central i comprova que la distància entre la gàbia i el plat gran no sigui major de 4 mm ni menor de 2 mm. També comprova que la guia del desviador a la que anomenem gàbia està paral·lela als plats i la cadena, al mateix temps comprova que no hi hagi desgastos o frecs. Comprova que no hi ha porqueria com fulles o branques petites que podrien interferir el desplaçament del desviador davanter. Finalment s'observa que les dents dels plats, fonamentalment el mitjà que és el més utilitzat no estiguin desgastats en excés, això ens provocaria salts de la cadena en moments inoportuns.

Punt de revisió manteniment – 9

manteniment-mtb-punto9

La segona part més important en la bicicleta mtb de muntanya: el canvi del darrere. Comprova que el canvi del darrere i la cadena estan nets i greixats en els punts de gir i que els topalls del canvi són correctes. Prova a canviar de pinyó per assegurar-te que en cada un canvia bruscament. Assegureu-vos que el pern del pivot principal del canvi està atapeït. Dóna-li una ullada a la línia de la cadena des del darrere i assegureu-vos que descriu una línia recta.

Punt de revisió manteniment – 10

manteniment-mtb-punto10

Comprova el parell de cargols de la part posterior pinça de fre tal com vas fer amb la roda davantera. Comprova que el suport de muntatge del fre està ben apretat al quadre per aquests dos cargols i que la pinça està ferm. Comprova el desgast de les pastilles també. Si observes que li queda menys de 1 mm, és moment de canviar-les o sense demora fer-ho al retorn d'aquesta sortida, amb menys de 1 mm es considera insegur el sistema de fre.

Punt de revisió manteniment – 11

manteniment-mtb-punto11

Revisa el casset (pinyons) per comprovar el desgast de les dents i que no hi hagi cap doblat. Si observes que les dents comencen a ser punxegudes com les dents dels taurons és moment de canviar cassete i cadena nova i depenent de com estiguin els plats.

Punt de revisió manteniment – 12

manteniment-mtb-punto12

finalment, comprova el dels 6 cargols que subjecten els discos de frens de les dues rodes. Si els discos són Shimano caldria treure la roda per a aquesta operació.

Espero que aquests punts de revisió et siguin d'ajuda per gaudir de la teva bicicleta mtb de muntanya.