Quan s'és nen i es comença a anar en bicicleta, se sol fer amb l'ajuda dels rodetes a la part posterior, els quals ajuden els nens a mantenir l'equilibri amb total seguretat. A poc a poc es va adquirint aquest sentit que ens permet mantenir-nos equilibrats sobre les dues rodes, però ... com succeeix això?
L'efecte giroscòpic a la bicicleta
El més comú que podria respondre a aquesta pregunta és l'efecte giroscòpic, el qual es produeix perquè una roda que està girant ha de seguir fent-ho al voltant es el seu propi eix, tal com el que fa el nostre propi planeta, el qual està alineat amb el seu eix de gir.
Einstein va arribar a afirmar en determinat moment que la vida és com si montásemos amb bicicleta. El que és dir, que per conservar l'equilibri hem de mantenir-nos en moviment.
Recordem que només hi ha dos punts de suport sobre el ferm, les rodes. Si no ens movem, acabarem a terra, per això cal mantenir-se en moviment per poder mantenir l'equilibri i no caure.
Per mantenir-nos en equilibri sobre la bicicleta cal recórrer al que es coneix com moment angular o moment cinètic, el qual compta amb dues característiques, magnitud i direcció.
Quan es mouen les dues rodes per vèncer la força de la gravetat del que farem és avançar sense caure. En augmentar la velocitat augmenta també el moment angular, pel que costa més perdre l'equilibri.
Un clar exemple per entendre-ho millor és el d'una baldufa, la qual es manté vertical encara que es trobi sobre una superfície molt petita, només ho fa perquè es mou a gran velocitat sobre el seu eix. Quan baixa la velocitat comença a trontollar, com els nens quan comencen a caminar sobre dues rodes. finalment, quan no hi ha ja velocitat, la baldufa acaba caient.
Coneixies aquestes curiositats?